ХЕРНИЯ НА ШМОРЛ

  • Начало
  • Неврология
  • Заболявания на гръбначния стълб

ХЕРНИЯ НА ШМОРЛ

Херния на Шморл е вид междупрешленна херния. Това заболяване често причинява болка, която кара пациентите да се обърнат към отделението по травматология. Хернията на Шморл се счита за дегенеративна патология на междупрешленните дискове. Тя може да бъде както вродена, така и придобита. Последното явление се появява, като правило, след получена травма или поради нарушение на позата.

Малките хернии на Шморл могат да се появят поради структурните особености на тялото на гръбначния стълб. Някои медицински области заявяват, че подобна патология не е нищо друго освен вродената природа на патологията. Интервертебралното гръбначно заболяване е асимптоматично, увеличава се и “притиска” диска към гръбначния стълб.

В много случаи този проблем се решава без участието на медицината. Болката може да се дължи на дегенеративни промени директно в гръбначния стълб и на ефекта върху окончанията на нервните влакна. Такъв тип междупрешленна херния често води до вдлъбнатина в междинния мозъчен диск, в резултат на което неговата работа е нарушена. Понякога тази патология може да предизвика компресионна фрактура на прешлен, причинена от нараняване или неправилно разпределение товар върху гръбначния стълб.

Терминът „херния на Шморл“ има ренгенологичен характер. През 1927 г. немски учен и лекар Кристиан Шморл го изучава. При наличие на патология, хрущялната тъкан на горните или долните повърхности на прешлените се изтласква в телата на горния лежащ или подлежащ прешлен. Таково нещо може да се образува в резултат на влиянието на всички фактори или да се усети в детството, в период на бърз растеж на детето. Това се дължи на факта, че меките тъкани на тялото на детето имат време да се разтегнат докато детето расте, а пък образуването на кост изостава, в резултат на което в тялото на прешлените се появяват кухини.

Хернията на Шморл се характеризира с факта, че няма клинични прояви и не причиняват болка. За диагностициране на заболяването се използват рентгенови изследвания, компютърна томография (КТ), магнитно-резонансна терапия (MRI). Последният метод предполага големи финансови разходи, но в същото време предоставя най-точна информация.

Този вид херния може да бъде опасен, тъй като с течение на времето може да влезе вътре в нея междугръбначен диск, в резултат на което се нарушава функционирането на това образование. Нещо повече, херниите на Шморл често съпътстват пречупване на гръбначния стълб, което изпреварва пациента с повишен не-векторен товар върху гръбначния стълб или със силен удар. В резултат на това гръбначният стълб се притиска по оста си. Следователно, този процес трябва да бъде спрян, необходимо е да се увеличи подвижността на гръбначния стълб.

Ако размерът на хернията на Шморл е малък, той не се нуждае от специални условия на лечение. Често терапията е от значение в случай на болка в долната част на гърба или крайниците. В този случай се препоръчва, мануална терапия, физиотерапевтични процедури и здравословна физическа подготовка. При такъв вид патология много атлети често се нуждаят от лечение. Правилно избраната рехабилитационна програма, която включва леки, а след това и сложни упражнения, може да бъде много ефективна и ви позволява да се върнете към спорта с времето.

Големите хернии на Шморл е неприемливо да се оставят без внимание. Изтъняване на гръбначния стълб е рискът от компресионни фрактури с повишено физическо натоварване. В този случай е необходимо да се постави диагноза и подходящо лечение.

Понятието за бурсит и причините за него

Абсолютно всяка става в тялото е „облечена“ в така наречената в медицината синовиална торбичка, под формата на капсула/джоб. Местоположението й е между ставата и сухожилието. Ролята на такава капсула е да поддържа стават на места с механично налягане по време на движенията, по свой собствен начин, тя служи като амортисьор. Бурситът е възпаление на самата капсула. Въз основа на горното можем да направим извод какви могат да бъдат последствията. При такова възпаление се образува специфична течност в областта на ставите, което допълнително води до подуване и силна болка. Бурситът се формира в различни стави: лакът, коляно, таз и др.

Причините за това заболяване могат да бъдат различни. Първо, хората, занимаващи се със спорт, са обект на бурсит, по-специално борци и щангисти. Подобна болест прогресира по-късно при наранявания, натъртвания и ожулвания. При артрит има вероятност от развитие на бурсит. Бурситът може да се развие при инфекциозни заболявания (туберкулоза, гонорея, подагра, ревматоиден артрит) като усложнение.

Симптомите на бурсит са:

  • подуване и болезнено подуване на ставата;
  • Повишена температура в тази област;
  • Зачервяване на кожата в областта на ставите.
В медицината са известни различни форми на бурсит, от леки до изключително тежки. Лекарите разделят болестта на остра и хронична. Самата форма на заболяването зависи от течността в синовиалната торбичка.

Как да се справим с бурсит

В случай на заболяване, преди всичко, трябва да се консултирате със специалист и да се придържате към неговите препоръки. Не наранявайте и не претоварвайте засегнатата става. Препоръчва се използването на противовъзпалително и аналгетично средство. Много прибягват до традиционната медицина. Но без предварителна консултация с лекар, това не трябва да се прави. За по-остри и напреднали форми, лечението се предписва от хирург или травматолог – ортопед.

В тези случаи лечението се осъществява чрез пункция на капсулата, от която се изсмуква течността, и чрез физиотерапия. Непременно трябва да се направи рентгенова диагностика. Навременното предоставяне на медицински грижи играе важна роля.

Оставете телефон и ще се свържем с Вас:

    Bulgarian Dutch English FrenchGreekRomanianSerbianSpanishTurkish