ДИСКОВА ХЕРНИЯ И МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО Й

  • Начало
  • Неврология
  • Заболявания на гръбначния стълб

ДИСКОВА ХЕРНИЯ И МЕТОДИ НА НЕЙНОТО ЛЕЧЕНИЕ

Дискова херния и нейните методи на лечение

Дисковата херния е заболяване на гръбначния стълб, при което деформираният гръбначен диск е изместен, излиза извън границите си и в същото време притиска нервните окончания. Обикновено някаква травма и остеохондрозата се превръщат в основни причини за появата й. Най-честото място на междупрешленната херния е лумбалната част на гръбначния стълб, по-рядко срещана в гръдната и цервикалната. Наличието на междупрешленна херния най-често се диагностицира при хора на възраст между 25-50 години. Средно, следвайки статистиката, можем да кажем, че 150 души от 100 000 от населението показват дегенерация, протрузия и херния на междупрешленните дискове. Изключително редки са диагностицираните заболявания при деца. За да разберете за наличието на проблеми с прешлените се появява болка, причинена от притискане на корените и окончанията им. В допълнение, симптомите могат да бъдат ограничена подвижност, внезапни промени на кръвното налягане. Поставяне на точна диагноза, потвърждение или опровергаване за наличието на херния позволява ЯМР процедура. Независимо от това, веднага след неговото провеждане, не е съвсем ясно какви по-нататъшни действия трябва да се предприемат, колко сложна е ситуацията и какви последици могат да възникнат. Ето защо е необходимо да се консултирате със специалист и да изберете един от методите на лечение. Всички начини за справяне с междупрешленните хернии се разделят на две: оперативни и консервативни. Всеки един от тях е разгледан по-подробно по-долу.

Оперативна намеса

При най-тежките форми на заболяването няма друг начин, освен оперативен метод. Съществуват няколко варианти за облекчаване на пациентите от болка, връщане на необходимата им подвижност чрез хирургична намеса.

Класическа ламинектомия

Ламинектомията е хирургична операция, при която част от прешлените или част от гръбначния диск се отстранява. Хирургичната намеса се извършва с цел облекчаване на компресията на нервните корени на гръбначния мозък. Пространството, образувано след операцията, позволява на кръвоснабдяването да се възстанови, помага да се елиминира напрежението на нервния корен, което води до облекчаване на болката.

Микрохирургическа операция

Микрохирургична операция се извършва на междупрешленната херния с помощта на малки инструменти в микроскопични области на тялото на пациента. Процедурата се извършва при многократно увеличение, което намалява риска от грешка по време на операцията. Методът се отличава с нисък травматичен ефект, кратък период на възстановяване и доста бързо освобождаване от хронична болка.

Ендоскопска операция

Ендоскопската операция включва минимални увреждания – някои операции могат да се извършват изключително чрез пункция или разрез по-малък от 1,5 см. Такива хирургични интервенции намаляват рисковете, времето за възстановяване, намаляват болезнени синдроми след операцията.

Интервертебрална дискова протеза

Една от най-трудните технически операции при интервертебрална херния са хирургичните интервенции при протезиране на деформиран или унищожен диск. Такива операции са трудни за провеждане, пациентите прекарват дълго време в рехабилитация. Но в безнадеждна ситуация само заместването на прешлените ще ви позволи да забравите за постоянната болка.

Консервативни методи на лечение

Когато заболяването все още не е станало необратимо и не е довело пациента до хирургичната маса е необходимо да се потърси помощ от лекар, който може да избере един от консервативните методи на лечение. В същото време си струва да си припомним предпазливостта от самостоятелен подбор на всякакви средства и методи на лечение.

Медикаментозно лечение

Използването на обезболяващи средства от типа НСПВС и други, които могат да намалят дискомфорта от постоянно компресиране на прешлените е оправдано в началните етапи, когато е необходимо локализирано действие. За това нещо се приемат хапчета, капки, мазила и гелове.

Терапевтична гимнастика (лечебна гимнастика)

След получаване на консултация от специалист, можете да започнете да изпълнявате физически упражнения, чиято цел е да увеличите мускулната система, за да поддържате гръбначния стълб. Изпълнението на такива упражнения е най-ефективно с редовни упражнения, спазване на основните правила за безопасност, като по-специално на пациентите е забранено да правят резки движения.

Масаж при дискова херния

Масажът се използва като ефективен допълнителен метод за подобряване на качеството на живот на пациенти с междупрешленна херния. Масажът има за цел да намали болката, да намали усещането за напрежение и скованост в частта на гръбначния стълб, където се диагностицират промените в дисковете.

Мануална терапия

В определени моменти от лечението на междупрешленните хернии, методи за мануална терапия, основани на познания за анатомия от един специалист и правилна диагноза от други, са станали изключително популярни. Курсът на лечение е обикновено до 20 процедури.

Криотерапия

Използването на течен азот като обезболяващ, облекчаващи скоби и напрежение означава новост в медицината, която се основава на задължителните нужди на засегнатата област на правилното хранене.

Физиотерапия

Един от най-ефективните, добре проучени и широко използвани методи е физиотерапията в състава на електрофорезата, акупунктурата, излагането на диадинамични течения. При всички тези методи има малко противопоказания и в по-голямата си част, с изключение на личната нетърпимост, които не дават странични ефекти.

Заключение

Лечението на междупрешленната/дискова херния е възможно! Има огромен брой методи за лечение, които ви позволяват да се върнете към предишната подвижност, да се отървете от болката, да забавите процеса на дегенеративни промени в прешлените, без да прибягвате до хирургическа интервенция. Един от най-изучените, ефективни и ефикасни методи е физиотерапията (електрофореза).

Bulgarian Dutch English FrenchGreekRomanianSerbianSpanishTurkish