Херния на лумбалния отдел на гръбначния стълб симптоми и лечение

  • Начало
  • Неврология
  • Заболявания на гръбначния стълб

Херния на лумбалния отдел на гръбначния стълб симптоми и лечение

Едно от най-често срещаните заболявания на лумбалния отдел на гръбначния стълб е междупрешленната херния. Счита се, че диска на херния е изместването на ядрото на диска, причинено от скъсването на пръстена. Този тип патология се счита за най-честата междупрешленна херния, която се среща в 90% от случаите на херния. Останалите десет са за херния на шийката и гръдния кош.

Ако говорим за лечение на херния на лумбалния отдел на гръбначния стълб, то в повечето случаи се използват консервативни методи на лечение, които не изискват хирургическа намеса. По правило, ако случаят не е атипичен, пациентът се възстановява напълно след шест месеца активно лечение и симптомите изчезват в рамките на четири седмици от датата на започване на лечението. Процентът на напълно възстановените пациенти достига 95%.

Ако говорим за възрастовата група, която най-често е предразположена към тази болест, то тогава данните се различават. Ако по-рано интервертебралната/ дисковата херния е била често срещана при голяма част от възрастните хора, то сега почти никой не е имунизиран от нея, често се среща дори сред тийнейджърите. Сега средната възраст на пациентите е от тридесет до петдесет години.

Интервертебрална/дискова херния: симптоми

На първо място, най-забележителният признак за наличието на междупрешленна херния е силно изразена болка, която обхваща не само долната част на гърба, но и задните части (областта на гърба и страната на краката), които едновременно преминават към пръстите. В същото време коленните или ахилесовите рефлекси са значително намалени или изчезват напълно. Особено пренебрегвани случаи на междупрешленна херния могат да нарушат работата на тазовите органи поради натиск върху нервните корени на гръбначния стълб, което може да бъде решено само с помощта на хирургическа интервенция.

Ако се вгледаме в общата картина, симптомите на междупрешленните хернии са следните: локални болки, рязко усилващи се по време на движение, поява на „неправилна“ инервация в „зоната на отговорност“ на деформирания корен, нарушение на чувствителността (укрепване или отслабване) в долните крайници и тазовите органи.

Причини и фактори за възникване на междупрешленната херния

Основната причина за това общо заболяване е в специфичната функционалност на лумбалния отдел на гръбначния стълб, тъй като това е кръста, която е най-натоварената част на гръбначния стълб. Ако сравним междупрешленните дискове на лумбалния отдел на гръбначния стълб с дисковете на цервикалния и гръдния кош, тогава можем да видим сравнително голяма височина на първата в сравнение с втората. Именно този фактор често води до такава неприятна последица от неправилно разпределено физическо натоварване, като загуба на диск. Също така, не забравяйте за слабостта и теснотата на надлъжния лигамент, неспособни да спрат появата на междупрешленните хернии поради анатомичните си характеристики.

Основната причина за поява на лумбалната херния е заседнал (пасивен) начин на живот. Мускулната рамка става прекалено слаба, за да изпълнява правилно поддържащата функция на гръбначния стълб. Междупрешленните дискове също се захранват от активните вещества чрез дифузионния процес, тъй като собствената мрежа от кръвоносни съдове на диска е почти напълно отсъстваща. Следователно, когато има липса на двигателна активност, храненето на диска е нарушено и то губи част от силата си. Това води до редица различни заболявания от дистрофично-дегенеративно естество, една от които е междупрешленната херния.

Допълнителни методи на лечение

Въпреки това, хората, които водят активен начин на живот, работниците, които извършват теьък физически труд и професионалните спортисти, чийто начин на живот включва често взаимодействие с големи физически дейности, не са застраховани срещу появата на херния. Ето защо, ортопеди и невролози препоръчват да се използва за лечение на междупрешленните хернии не само стандартни, но и допълнителни лечебни методи, които са получили много положителни отзиви.

Отлични резултати са показани от продуктовата линия на Карипаин. Широко се използва при лечение и профилактика на заболявания на гръбначния стълб, като херния на всички отдели, остеохондроза, ишиас и т.н. Използването на препарати „Карипаин сух балсам“ позволява да се ускори регенерацията на хрущялните и междупрешленните тъкани, да се подобри микроциркулацията в тях, да се отстрани възпалението и да се облекчи болката, причинена от натиска на хернията върху нервните корени. Използването на „Карипаин“ ви позволява да елиминирате болката, да подобрите кръвообращението в междупрешленните тъкани, да се успокоят спазматичните корени и значително да повлияе на ускоряването на възстановяването на пациента.

Оставете телефон и ще се свържем с Вас:

    Bulgarian Dutch English FrenchGreekRomanianSerbianSpanishTurkish