ПАПАИНО СЪДЪРЖАЩИ ПРЕПАРАТИ ПРИ ТЕРАПИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНИЯ АПАРАТ

  • Начало
  • Неврология
  • Папаино съдържащи препарати

ПАПАИНО СЪДЪРЖАЩИ ПРЕПАРАТИ ПРИ ТЕРАПИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНИЯ АПАРАТ

Медицина отдавна е наясно с полезните свойства на естествения ензим папаин. Папаинът принадлежи към групата на директните протеолитични ензими. Действа върху протеиновите съединения, заобикаляйки етапа на химичните реакции за превръщане на ензима в по-прости съединения. В резултат на дългогодишни научни изследвания било установено, че пречистеният по специален метод папаин има положителен ефект върху хрущялните тъкани на тялото, стимулира регенерацията на междупрешленните дискове и въздейства върху хернията, намалявайки техния размер. В същото време, нежизнеспособните клетки в телесните тъкани и тъканта на междупрешленните хернии са разделени, но здравите клетки не са увредени, защото съдържат папаинови протеазни инхибитори (протектори) и не позволяват на ензимите да се разрушат.

История на употребата на папаин-съдържащи препарати

Използването на папаин като препарат за лечение започва през 60-те години на миналия век. Това вещество започва да лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, но е имало много трудности по отношение на практическото приложение: нямало е стандартизирани препарати от папаин, нямало е одобрени методи за неговото прилагане и са отсъствали промишлени технологии, способни да изолират и пречистят необходимите фракции от папаин от млечния сок от папая.

В края на 70-те години на миналия век ръководителят на отдела на научно-изследователския институт Бурденко, професор Найдин В. Л. разработил безопасен и ефективен метод за използване на папаин за лечение на опрно-двигателния апарат. Методът на приложение е разработен на базата на научните разработки на академик В. Улушчик и се състои в прилагането на лекарствена електрофореза. Избрани са параметри на електрофореза и помощни вещества за неговото приложение. Тази техника се оказа безопасна и показва висока ефективност. Но „Лекозим“ имал сравнително ниска нормализирана активност (около 70 ПE на бутилка) и затова на практика използването му не е много удобно поради високата цена на процедурите.

Еволюция на препарати съдържащи папаин

„Caripazim 350 PE“ – лекарство, освободено след допълнителни изследвания на базата на Института по фармакохимия И. Кутателадзе Академия на науките на Грузия (СССР). Той е имал активност от 350 ПE и достатъчно електрофоретични молекули от папаин. Този препарат прави обещствено достъпен неинвазивния метод за лечение на междупрешленните хернии. Тази техника позволява да се избегнат операции на около 40% от пациентите, които вече са назначени за операция за отстраняване на междупрешленните хернии.

Грузинският „Caripazim 350 PE“ е бил успешно изнесен за Русия и е бил използван до август 2008 г., но поради въоръжения конфликт в Южна Осетия и влошаването на руско-грузинските отношения, вносът на грузинския „Caripazim 350 PE“ в Русия бил спрян, но негов аналог на Руския пазар не е имало колегите му в Русия. По това време метода вече е добре известен и изискванията за папаин за използване в тази техника са проучени подробно.

“Карипазим 350 ПE” е руски еквивалент на грузинския препарат. Руските производители започнали да произвеждат препарат подобен на „Caripazim 350 PE“ в края на 2008 г. с цел заместване на вноса. Както знаете, всеки производител има своя собствена технология и суровини. Ето защо, въпреки сходното търговско наименование „Карипазим“, препарата, произведен в Русия е различно по свойства от оригиналния грузински “ Caripazim 350 PE „. Това обстоятелство често се забелязва от практикуващи и пациенти.

“Карипаин 600 ПE” е съвременна разработка на компанията „Медвэйв“. По време на разработването на „Карипаин 600 ПE“ бил взет под внимание опитът и недостатъците на съществуващите продукти, като: неоптимално рН на електрофореза, малък процент от активацията на папаиновите молекули, алергиите, температурната нестабилност и др. форми за освобождаване – Карипаин крем и Карипаин ултра гел. Тези препарати се използват успешно в медицинската практика за опорно-двигателния апарат.

Търговската марка Карипаин се е доказала добре и сега се използва успешно не само в Русия и ОНД, но вече официално и в Европа (ЕС) благодарение на КАРИПАИН БГ ЕООД – основен,единствен и официален вносител .

Днес в Русия, освен описаните по-горе препарати съдържащи папаин, нямат други аналози. Поради сложността на тяхното производство, високата цена на висококачествените вносни суровини, появата на нови продукти едва ли може да се очаква през следващите години.

Оставете телефон и ще се свържем с Вас:

    Bulgarian Dutch English FrenchGreekRomanianSerbianSpanishTurkish