ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ДИСКОВА ХЕРНИЯ

  • Начало
  • Неврология
  • Заболявания на гръбначния стълб

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ДИСКОВА ХЕРНИЯ

Голям брой получени травми, навяхвания, невнимание към здравето водят до много заболявания на гръбначния стълб, като разрушаване на междупрешленния диск. На езика на лекарите, това заболяване се нарича херния междупрешленните дискове. За щастие, в наше време има голям брой различни клиники за елиминиране на това заболяване чрез консервативни методи.

Трябва да се отбележи, че отстраняването на междупрешленната херния е крайна мярка. Пациентите след операцията обикновено са малко подвижни, тъй като допълнителното натоварване на гръбначния стълб дава много сериозни последствия. Затова не трябва да бързате да ставате от леглото, трябва внимателно да се подложите на курс за рехабилитация, който е препоръчан от лекуващия лекар. В противен случай пациентът може да изпита неврологични нарушения със силна болка. В допълнение към всичко по-горе, някои рефлекси могат да бъдат нарушени, например, пациентът не чувства почти нищо, когато се извършва преглед от лекар (не може да премести крак, ръка и т.н.).

Без значение с какви показатели е била проведена операцията, пациентът ще се нуждае от достатъчно дълго време за рехабилитация и възстановяване на гръбначния стълб. На първо място, това е лечение с правилните лекарства, които са избрани от лекуващия лекар. Важно за възстановяването са комплексни упражнения за възстановяване на гръбначния стълб, различни физиотерапевтични процедури (йонофореза, електрофореза, КВЧ, магнитно-резонансна терапия, кални бани), спа лечение.

Благодарение на различни техники, пациентът ще може да се върне към обичайния начин на живот за кратко време. В допълнение към всичко това, облекчава болката, възпалението, възстановява нервите, които са били засегнати по-рано, подобрява кръвообращението в тъканите. Трябва да се запомни също, че на оперираните пациенти не трябва да се дава физическо натоварване на гръбначния стълб без използването на специален корсет, който е предназначен специално за такива цели.

Комплексът от упражнения за възстановяване на работата на гръбначния стълб трябва да бъде предписан от лекуващия лекар, тъй като всеки пациент е индивидуален. Що се отнася до спа лечението, то ще помогне на пациента да забрави за своите заболявания и да се отпусне, докато получава незабравимо удоволствие, както физически, така и духовно. Рехабилитацията в санаториумите е следната: пациентът е създал всички необходими условия, за да може да се концентрира върху здравето си. Хората, които са претърпели спинална хирургия трябва внимателно да следват медицинските препоръки за бързо възстановяване. Някои пациенти се съветват да вземат радонови вани, тъй като това е един от основните методи в медицинската област. Препоръчителни са също така и за резорбция на следоперативните белези и сраствания към пациенти с терпентинови вани. Билковите вани обикновено се използват за облекчаване на болката и напрежението в мускулите. За да се подобри кръвообращението по-бързо и да се стимулира възстановяването на тъканите, лекарите препоръчват процедури с електрофореза. Трябва да се разбере, че правилното отношение към изпълнението на лекарските препоръки – е ключът към пълния и активен живот на всеки човек.

Оставете телефон и ще се свържем с Вас:

    Bulgarian Dutch English FrenchGreekRomanianSerbianSpanishTurkish