ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

 • Начало
 • Неврология
 • Заболявания на гръбначния стълб

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

В изправено положение гръбначният стълб е под огромно нтоварване, както от статичен, така и от динамичен характер. Статистиката посочва разочароващи данни – повече от една трета от цялото възрастно население страда от различни заболявания на гръбначния стълб.

Ролята на междупрешленните дискове

Вертикалното положение на тялото причинява бързо стареене на гръбначната структура. При правилна поза, гръбначният стълб има четири физиологични извивки. Те разпределят равномерно товара по време на активно движение. Прешлените са разделени от дискове, които осигуряват мобилност на шийните, гръдните и лумбалните области. При липса на движение междупрешленните дискове играят ролята на амортисьори.

Структурата на междупрешленния диск наподобява хидродинамична пружина. Неговата основа представлява гъст влакнест пръстен, в центъра на който е разположено гелообразно пулпусно ядро. Горната и долната стена на структурата е крайната пластинка на гръбначните тела. Тази структура ви позволява да разпределите равномерно натоварването върху влакнестия пръстен, който е страничната стена на диска.

Защо се образуват хернии и протрузии на междупрешленните дискове?

Амортизационните свойства на влакнестия пръстен и пулпалното ядро зависят от състоянието на водно-солевия метаболизъм в организма. Когато минералният баланс е нарушен, метаболитните процеси в междупрешленния диск се променят – става по-малко “влажен”. С възрастта структурата на влакнестия пръстен е нарушена и еластичността му намалява. В резултат на това се появяват пукнатини и се образуват празнини. Тези дефекти водят до отслабване на нейната бариерна функция. В същото време се образуват локални издатини на пулпното ядро, образуват се хернии. При равномерно разрушаване на нормалната структура на влакнестия пръстен се образуват протрузиите.

Клинични синдроми

При протрузия на диска или образуването на междупрешленната херния се появява дразнене на нервните корени на гръбначния мозък и съдовите снопчета. Характерът на клиничната картина на заболяването зависи от естеството на увреждането. С „диско-радикуларния“ синдром болката излиза на преден план, с „диско-съдови“ синдром – има трофични нарушения.

Причината за възникване на остра болка може да бъде анормална подвижност на гръбначния стълб. Отслабването на влакнестия пръстен, причинено от дистрофични и дегенеративни процеси, води до появата на нехарактерно положение на увредения гръбначен сегмент.

Предразполагащи фактори

Струва си да се подчертае, че дегенеративни промени се наблюдават при почти всички хора – те са причинени от естественото стареене на тялото и увеличеното натоварване на гръбначния стълб в резултат на изправено ходене. Въпреки това, само някои пациенти имат патологични симптоми и клинични прояви на заболяването. Проучванията показват следния модел, че за появата на подробна картина на заболяването са необходими следните провокиращи фактори:

 • травма на гръбначния стълб;
 • хронични гръбначни микротравми;
 • продължителна интоксикация, причинена от хроничен фокус на инфекцията (тонзилит, туберкулоза, редовен контакт с токсини);
 • вродени аномалии на опорно-двигателния апарат;
 • нарушение на стойката – кифоза, сколиоза.

При заболявания на гръбначния стълб е характерно, че се появават периоди на обостряне, които се заменят с периоди на затишие на патологичния процес. Обостряне може да бъде причинено от провокиращи фактори:

 • повишено натоварване на гръбначния стълб;
 • принудителна неправилна поза при работа за дълъг период от време;
 • хипотермия;
 • тежко повдигане;
 • травми;
 • инфекциозни заболявания;
 • липса на тренировки на мускулната система

Болезнения синдром може да има метеорологичен характер – обостряне се наблюдава с рязка промяна на времето. Болката има локален характер, нараства с движение и физическа активност, намалява в покой.

Локализация на патологията

Остеохондрозата може да бъде цервикална, гръдна или лумбална. Не рядко има комбинирано увреждане на две и дори три части на гръбначния стълб. Определянето на точната локализация на протрузията на междупрешленните дискове или на херниялната издатина определя терапевтичната тактика.

Най-често патологичният процес се локализира в лумбалния отдел на гръбначния стълб – именно тази част на гръбначния стълб изпитва повишен стрес по време на движение. Болките се появяват, когато тялото се огъва, локализира се в долната част на гърба. Ако нервният корен е раздразнен, болката може да се разсее от мястото на седалищния нерв, да се разпространи до задната част на бедрото и да премине към крака и петата. При този вид неврологичното изследване може да покаже намаляване на физиологичния ахилесов и коленния рефлекс (докато изчезнат напълно), отслабване на мускулите на краката, мускулна атрофия, промени в походката. При тежко протичане на заболяването обичайният ритъм на пациента в живота на пациента е нарушен и способността му за работа намалява.

При увреждане на шийката на гръбначния стълб първоначално се появяват симптоми на вертебробазиларна недостатъчност – нарушение на мозъчната циркулация. Клинично това се проявява чрез замаяност, загуба на ориентация в пространството, главоболие, намаляване на когнитивните функции и промяна в походката.

Когато участва в процеса на гръдния кош, болката се разпространява до раменния пояс и горните крайници, придружен от чувство на изтръпване на пръстите, а мускулната сила на ръцете намалява.

Диагностика

За правилна диагностика на протрузия и междупрешленна херния трябва да се извърши цялостен клиничен и неврологичен преглед със задължителен рентгенологичен метод, който позволява да се определи точната локализация на патологичния процес и да се определи степента на лезията.

Най-точната информация може да бъде получена при провеждане на магнитно-резонансна томография (MRI). Този метод позволява да се оцени състоянието на меко-тъканния компонент, степента на лезия на фиброзния пръстен и протрузия на диска, количеството на херниялната издатина, наличието на остеофити (костни израстъци) при възрастни. Всички тези показатели позволяват не само да се оцени тежестта на заболяването, но и да се определи по-нататъшният метод на лечение.

Оставете телефон и ще се свържем с Вас:

  Bulgarian Dutch English FrenchGreekRomanianSerbianSpanishTurkish